Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче

Книготерапия

Какво е книготерапия ?

Книготерапията е съпътстващ, а понякога и основен, метод за лечение на емоционално и физическо страдание познат и прилаган от най-дълбока древност, доказал своята ефикасност във времето. Основната идея е използването връзката на индивида с дадена книга или текст и въздействието, което има върху него като средство за изцеление. Предполага се, че способността на читателя да се идентифицира с някой от героите в произведението, спомага за постигането на лични инсайти за актуален проблем и намирането на ефективно решение за преодоляването му.

Кога се появява идеята за книготерапия?

Идеята, че книгите са не само носители на информация, но и лечители, датира от най-дълбока древност. Над кралската библиотека на Рамзес II (1303-1213 пр.Хр.), наричан още Рамзес Велики или най-великият египетски фараон, е стоял надпис: " Къща на изцелението за душата".  "Светилището на Асклепий" - един от първите болнични центрове в света, е притежавал освен минерални извори и традиционни медицински грижи, и богата библиотека на разположение на лечители, персонал и посетители. През 1272г. в болница в Ал-Мансур в Кайро е предписано четене на Корана като част от медицинското лечение. В началото на XIX-ти век д-р Бенджамин Ръш става застъпник на идеята книгите да се използват в болничните заведения като средство за "забавление и обучение на пациенти".  Така постепенно в различни клиники по света започват да се изграждат библиотеки. Към средата на XIX-ти век д-р Минсон Галт II подчертава благоприятното въздействие на книгите върху хората с душевно страдание. А в началото на XX-ти век библиотеките са важна част от Европейските психиатрични клиники. От 1920г. постепенно няколко американски колежа започват да предлагат обучение по книготерапия, за да има достатъчно квалифицирани специалисти, които да разпространяват и упражняват тази дейност. Започват да се правят изследвания и да се публикуват статии за ползите от четенето на книги и ефикасността от използването на книготерапия в болнични заведения и извън тях. Чарлс Харберг-Райт, библиотекар на библиотеката в Лондон говорейки на конференция на Червения Кръст настоява книготерапията да бъде включена като част от "лечебната медицина" в болници. През 1970г. се провежда първата "Кръгла маса" посветена на книготерапията, а след това биват спонсорирани множество лекции и публикации с цел популяризирането й в различни точки по Света.

Каква е съвременната форма на книготерапия?

В днешно време книготерапията е разширила своят хоризонт. Използва се не само в психиатричните отделения и библиотечните зали, но и в клубовете за интереси, групите за подкрепа, тренингите за житейски и бизнес умения, индивидуална и групова психотерапия.  Художествената литература днес не е единствената писмена форма, която се смята, че оказва благотворно въздейстие върху читателите. В книготерапията се използват много често биографии, пътеписи, хронологии, религиозни книги, митологии, книги за самопомощ, наръчници по личностно развитие, информационни материали изготвени от психотерапевти, житейски консултанти, социални работници и др. Сред професионалните помагала най-силно доказват своята ефективност наръчниците създадени от школата на Когнитивно-поведенческата терапия.

Някой терапевти смятат, че избирането на точната книга в точния момент е като дозирането на точния медикамент и е важно да бъде подадено и наблюдавано от осъществяващия основното лечение специалист. По мое мнение това се държи на факта, че припознаването в даден текст може да е толкова силно, че да предизвика душевно разбутване, силен емоционален поток и дори психичен катарзис. Книгата може да отвори вратата към осъзнатостта, но е добре да имате опитен водач, който да ви преведе през нея.

Какво отличава книготерапията от обикновеното четене на книги?

Тя не се ограничава само до еднократно запознаване с текста, а се връща и акцентира върху определени моменти, дискутира ги и извлича субективното значение. Книготерапията не просто откъсва съзнанието от ежедневието, а го насочва навътре към личността на четящия. Търсенето и постигането на инсайти може да бъде постигнато чрез пресъздаването на емоционално значимите откъси посредством различни арт техники, като рисуване, театър, пантомима, танц и др.

За кого е подходяща книготерапията?

За всички, които обичат да четат книги, имат потребност от себепознание и желание за самоусъвършенстване. Може да се прилага към различни възрасти - деца, ученици, студенти, хора в зряла и дори старческа възраст. Проведени са няколко успешни експеримента с положителен ефект на използването на книготерапията върху хората с увреждания, умствена изостаналост, заболявания с летален изход. Важно е да бъдат подбрани онези текстове и произведения, които ще бъдат най-полезни за аудиторията, ще създават чувство за разбиране, подкрепа, свързаност, както и информираност и обогатяване на аресенала от лични стратегии за справяне.

Какви форми на книготерапия предлага "Училище за търсачи"?

- Индивидуална. Книготерапията е неизменна част от индивидуалното психологично консултиране и консултирането  в сферата на личностното развитие, което провеждаме. Можете да си запишете час и изцяло насочен към книготерапията като средство за решаване на ваш житейски проблем.
- Групова. В отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна се провеждат ежемесечни групови сбирки по книготерапия. Групата е отворена за нови членове. Акцента е върху Художествената литература като лек за душата. Всяка среща е посветена на различно произведение и тема за дискусия. Нарекли сме пространството за четене и споделяне "Стая за усмихнато четене", защото нашата цел е да създадем ползи през позитивно преживяване в група.
- Online. "Стая за усмихнато четене" има своя група във Фейсбук. Там споделяме любими цитати, както и всичко свързано с книгите, което ни е развълнувало.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите.