Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Вторник, 06 Декември 2011 15:18

Късмет

Думата късмет има арабски произход и влиза в българския език като турцизъм. Тя произлиза от арабското qisma, „съдба“, „участ“. Терминът е чужд на християнската доктрина, която ни учи, че всичко което ни се случва е въпрос на Божията милост и Божия благодат.

Когато става въпрос за късмет, китайците смятат, че той заема главно място в живота на човека. Поставят го пред съдбата, добродетелите и образованието като значимост. За тях той идва по неведоми пътища, но винаги е резултат на духовни и материални стремежи. Независимо, че късмета е пряко зависим от съдбата, а тя е предначертана, винаги има начин да повлияеш на съдбата си за добър късмет.

Англичаните казват, че късметът е шансът да ти се случи. А дали ще уловиш този шанс, дали ще се възползваш от този шанс и дори дали ще позволиш на този шанс да се прояви, зависи само от теб.

Много често с думата късмет се назовават необясними стечения на нещата, невероятната подредба а хора, събития и обстоятелства. Усещането, че някакво вълшебство се е случило за нас и сме заслужили усмивката на съдбата.

Понякога обаче късмета, както и съдбата, кармата и т.н. служат като извинение, за това да не поеме отговорност за всичко онова, което се случва в нашия живот. Сигурно сте чували изразите „Ами какво да направя, такъв ми е късмета“ , „Аз просто нямам късмет и това е“, „Е, той просто си е късметлия“. А дали е така...

Хенри Форд казва, че зад добрият късмет обикновено стоят дълги години упорит труд и че късметът се случва тогава когато подготовката срещне добрата случайност.

Кибилиан пък смята, че случайността, не е нищо друго освен името на закон, който все още не е познат.

Една приятелка наскоро ми каза, че късметът не трябва да се приема за даденост, а с благодарност. За нея да се почувстваш късметлия, означава да бъдеш благодарен за всички неща, които имаш в живота ти и за всички хора, които са част от него.

Мисля, че на всеки би му било от полза да благодари всеки път, в който се почувства късметлия. Когато намерите бързо и лесно място за паркиране – какъв прекрасен късмет ( благодарете ), когато срещнете стар приятел на улицата – какъв прекрасен късмет (благодарете ), за неочаквания подарък и неочакваното стечение на обстоятелствата – благодарете за този късмет.

 

И аз благодаря!

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Мечтата е само мечта. Целта е мечта с краен срок. Превръщането на мечтата в цел е пътят й към реалността.