Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Неделя, 29 Януари 2012 14:14

Правилните въпроси

„Защото отговорите се крият в правилно зададените въпроси”


За нас търсачите е много важно да намираме отговорите, на въпросите, които ни вълнуват. Не просто да си питаме, защото това ни забавлява, а защото е важно да намерим отговорът. А за да намериш правилния отговор ( правилен само и единствено за теб ), трябва да зададеш правилният въпрос. Много е важно как се пита по принцип.
На първо място избягвайте въпросите, които започват със „Защо”. Те не са продуктивни. „Защо”, означава, че за мен е важно да си питам, а не да получа отговор. Това не е насочващ въпрос, а тъкмо напротив, той ни задържа в полето на неразбирането, неосъзнаването, непонятността. Въпросите, които започват с „Как”, „Къде”, „Кога”, „По-какъв начин”, „Кой” са тези, които ни водят към отговора. „Защо” на никъде не ни води.
Ако за вас е наистина важно да намерите отговор на въпросът, който ви вълнува, формулирайте го без „Защо”. Ще си позволя да ви дам един пример вместо „Защо ми се случват такива неща?”, „Какво в мен провокира да ми се случват такива неща?” или „С какво ги привличам аз тези неща”.
„Защо” означава също така, че се отказваме да поемем отговорност, за всичко което ни се случва, а въпросите, който започват с „К” показват, че ние сме взели живота си в своите ръце.
А сега опитай да трансформирате, някой занимаващ ви въпрос със „Защо” във въпрос започващ с „К”. Помислете си мъничко, обмислете го, осъзнайте го. Какво се получава? Усещате ли как се сменя гледната ви точка?
Бих искала да ви обърна внимание и на още един тип въпроси – това са въпросите започващи с модални глаголи „Трябва ли?”, „Мога ли?”, „Искам ли?”. Това са много вредни за нас самите въпроси. Те показват колебливост, съмнение и липса на достатъчно увереност и вяра в себе си. Съмненията и липсата на вяра, могат да отклонят това, което желаем от нас със същата скорост, с която вярата и намерението я насочват към нас. Колебанието е едно от нещата, които в най-голяма степен ни разсейва по пътя към целта. Не му позволявайте да се засели във вас.
И не на последно място, преди да попитате, трябва да сте готови за отговора. Иначе той няма как да ви се случи.
Надявам се споделеното от мен да ви помогне по-лесно да откриете отговорите на въпросите, които ви вълнуват.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Миговете на обич правят света съвършен.