Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Сряда, 29 Февруари 2012 17:35

Пет стъпки към щастливо днес

„Всяка сутрин, в която отворя очи си казвам: случващото се няма силата да ме направи щастлив или нещастен днес. Аз избирам какво да бъде. Вчера вече е отминало, утре все още не е дошло. Имам само един ден – ДНЕС и аз ще бъда щастлив в него” – Гаучо Маркс

Споделям с вас няколко техники, които могат да ви фокусират върху щастието.

Фокусирайте се върху това, което имате

Болшинството от хората през повечето време се фокусират върху това, което нямат, намират се в едно перманентно състояние на дефицит и се чувстват нещастни. Фокусирайте се върху нещата, които имате. Направете си списък с всички прекрасни неща, които са част от вашия живот и за които сте благодарни. Когато се научите да оценявате малките неща, ще се появят и големите.

Откажете се от потребността да контролирате всичко

За да се почувстват сигурни и в безопасност, хората на западния тип общество имат потребност да контролират всичко, което се случва около тях. Потребност да контролират събитията, приятелите си, партньора си, дори времето и когато тази потребност не се осъществи, защото реално не е в границите на възможностите на хората да контролират всичко, те се чувстват нещастни. Всъщност единственото нещо, което бихме могли да контролираме е отношението си към това, което се случва. Само това е в границите на нашите правомощия.

Поставяйте си постижими цели

Много хора преживяват вътрешен дискомфорт и се чувстват нещастни, защото смятат, че целите им са твърде амбициозни и невъзможни за осъществяване. За да си повярвате, че сте в състояние да осъществявате своите цели се заемете с някоя по-малка цел. Когато я постигнете, удовлетворението от нея, ще ви даде гориво за реализирането на по-голяма цел. В крайна сметка, за да погледнем на целите си като на постижими, трябва преди всичко само да се убедим, че са такива.

Повишете нивата си на Ендорфин

Има и други начини това да се случи освен с алкохол и сладки изкушения. Нивата на ендорфин в нашето тяло се повишават винаги, когато се занимаваме с нещо, което харесваме. Превърнете работата си в удоволствие и ще си осигурите 8 часов усилен синтез на хормона на щастието. Установено е също така, че и практикуването на йога, медитация, тай чи, ци гун, както и танци, повишава нивата на еднорфина в нашето тяло.

Бъдете в настоящия момент

Хората често са толкова обсебени от миналото или толкова фокусирани върху бъдещето, че често пропускат това, което се случва сега. Как да бъдеш щастлив в настоящия момент, като теб те няма в настоящия момент? Съкровището се намира в настоящия момент. Тук е сегашното ни отношение към това, което вече се е случило и към това, което предстои да се случи. Тук е моментът, в който се оглеждаме и осъзнаваме, колко прекрасни неща съществуват в нашият свят.

Животът е твърде кратък, за да си позволите да се чувствате нещастни в определени периоди. Само вие имате силата да изберете да се чувствате щастливи Сега.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!