Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Вторник, 03 Април 2012 16:12

Отново за целите

Днес отново ще ви споделя своите размисли за целите и тяхното осъществяване. Колкото и да говоря на тази тема, все имам чувството, че остана нещо недоизказано.

Често поставянето на цел се асоциира с мишена, а осъществяването на целта със забиването на стрела в центъра на тази мишена. Причината да се използва тази аналогия толкова често е, че тя наистина много точно пресъздава процеса. Ако стреляш на където и да е ще уцелиш  каквото и да е, ако се целиш в нещо конкретно, дори и да не го улучиш на 100%, ще бъдеш доста близо до него.

Колкото е по-голяма мишената, както и колкото е по-голяма целта, по-лесно се улучва. Конкретната цел се вижда по ясно, твърде общата и неясна цел прилича на мишена във мъгла – колкото и да присвиваме очи, образът остава размазан. Мисля, че всички вие ще се съгласите с мен, че колкото по-ясно виждаме мишената, толкова по-лесно ще ни бъде да уцелим нейният център.

За да уцелим центъра на мишената, обаче трябва да бъдем и добри стрелци. Добрият стрелец притежава две много важни качества. Той умее да се владее до съвършенство и да се концентрира, когато е необходимо.

И тук е много важно да си отговорите откровено на няколко въпроса:

До колко всъщност владеете себе си? Дали не оставяте да властват над вас твърде много негативните емоции? Дали не разпилявате с лека ръка положителните преживявания? Дали настроението ви зависи повече от обстоятелствата, отколкото от това как сте избрали да се чувствате днес?

Да остане фокусиран върху целта и да не позволява на никакъв страничен фактор да го разсейва е другото много важно качество на добрият стрелец. Фокусирането е свързано с това да насочите енергията си в избраната от вас посока. Колкото сте по-фокусирани, толкова по-концентрирана става енергията и толкова по-голяма е нейната сила. Всъщност нашата енергия е като парата, можем да я разпиляваме безцелно или да я насочим и да използваме нейната сила. И най-важното в случая е да разберете, че всичко това зависи само и единствено от вас, и от никой друг.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Щастието не е крайна цел, то е начин на живот.