Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Сряда, 04 Юли 2012 14:34

От къде да започна

Отново идвам с една тема за търсенето и намирането. Често споделяте с мен „Всичко е толкова объркано! Не знам, какво точно искам, не знам къде да го търся и нямам никаква идея от къде да започна. Какво да правя?”

Мили търсачи, ако написаното по-горе важи и за вас, моят съвет е започнете от някъде. Няма значение дали е от правилното място или от правилното нещо важното е да започнете да правите нещо. В хода на това правене вие сами ще откриете, кое е правилното и кое не за вас.

Повечето хора имат фантазията, че трябва всичко да им бъде ясно преди старта. Истината, обаче е съвсем друга. Същността на нещата се разкрива едва след като се потопим в тях. Когато стоим на брега няма как да се научим да плуваме. Необходимо е да влезем във вода и да опитваме, да опитваме…докато се получи.

Често сравнявам обърканите състояния с оплетени кълбета. Те може да са толкова силно заплетени, че като погледнете цялостно на тях да си мислите,че това нещо няма разплитане и вие няма да се справите с това. По тази причина много хора, просто остават на страни заплетените кълбета и се опитват да ги игнорират. Кълбетата обаче ( с цялото си нахалство при това ) продължават да си стоят там и все така да не се разплитат. Възможно е дори, да стават още по-заплетени.

Какво правят хората, обаче, които са твърдо решени да се справят с кълбетата. Те им отделят нужното време и внимание. Избират си една нишка и започват от нея. Постепенно я събират на едно цяло кълбо и го отделят на страни. След това се заемат със следващата нишка, проследяват я в лабиринта на останалите нишки и отново я навиват на кълбо, което грижливо оставят на страни. Със всяко следващо отстранено кълбо става все по лесно. Тайната е в това да се концентрирате не върху цялата купчина а върху отделната нишка, което следвате в настоящия момент. Има една мисъл, която аз много харесвам и която ми е помагала много в трудни и заплетени моменти „На ден по проблем, на проблем по решение”. Изберете си една нишка днес. Справете се с нея и се наградете за това. Утре се заемете с друга нишка.

Това, което ни помага да се справим по-добре с кълбетата е първо да отстраним всичко, което не ни е нужно, но по някаква причина се е заплело и то с кълбетата. Преди да се заемете с навиването на нишките, първо отстранете всички копчета, конци, игли, мъниста и други всевъзможни неща, които ама никак не са ви необходими, но си стоят тук в общата бъркотия.

Понякога именно чрез този принцип откриваме какво искаме, като първо отмятаме това, което не искаме. Откриваме какво е за нас, като елиминираме всичко онова, което не е за нас. Когато отстраним, всичко, което не е удачно, от останалите удачни варианти се оказва много по лесно да се избира ( или ако имаме добре работеща интуиция, да се разпознае ) най-подходящото нещо за нас.

Когато всички, ненужни неща са премахнати и всички кълбета са прилежно навити, е много по лесно да решим какво да правим с тях. Много по лесно е да ни се усмихне това, което е за шапка, това което е за пуловер и т.н.

Моите наблюдения показват, че доста често помощта от Вселената идва едва на този етап. След като ние сме положили усилия и сме се справили успешно с кълбетата, ненадейно в стаята влиза баба ни, възхищава се на това, колко хубави кълбета има събрани тук и ни предлага да ни изплете от тях каквото си пожелаем.

Но никога не бива да забравяме какъв е реда на нещата! За да стигнем до прекрасния пуловер, който да ни топли през зимата, трябва да започнем с разплитането на първата нишка.

Още в тази категория: « Ах, този път Сбъдване »

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Не гледай лошата страна на нещата-тя винаги си е там.