Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Понеделник, 05 Ноември 2012 13:15

Защо сънуваме починали хора

Има два вида въпроси – такива, които ни задържат в неведение и такива, които ни водят към откритие. Причината да напиша тази статия е въпрос от втория тип зададен ми от една моя клиентка, озадачена от факта, че наши близки, които вече са приключили земният си път продължават да ни се явяват в нашите сънища. За мен този процес никога не е бил нещо неестествено, но явно има хора, за които не е така.

Богатството на нашите сънища се състои в това, че в него присъстват преживявания не само от настоящето ни ежедневие, но на сън ни се явяват и познати, които не сме виждали и за които не сме се сещали от години, места посещавани много отдавна или никога не посещавани, виждаме се в съня си като по-млади или като по-стари. Но защо в съня ни се явяват починали хора?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Според мен по-важният въпрос ( като за всеки друг сън ) е каква е причината да сънувам този човек точно в този момент от своят живот? Кореспондира ли сънят с емоционалното ми състояние в момента? А с непосредствените преживявания от предишния ден?

Първата причина, поради която сънуваме починали хора е потребността ни да съхраним и поддържаме близостта си с тях. В спомените си „като че ли” те са до нас, но в съня ни те наистина са до нас. Можем да ги докоснем, да чуем гласът им да усетим ароматът и присъствието им.

Понякога честото присъствие на починали близки в съня ни е знак за нещо недовършено, недоизказано, неотработено, недоизяснено в нашите взаимоотношения. В този случай сънят ни дава възможност да отработим тази ситуация и да възстановим вътрешния си комфорт.

Сънища с хора, които вече не са между живите често се преживяват като пророчески. „Този човек идва в съня ми, за да ми каже нещо важно”. Обърнете внимание на думите им и се постарайте да си ги запишете при първа възможност. Тяхното значение може да не ви е ясно в момента, но е твърде възможно да ви е от полза в един бъдещ момент от вашия живот.

Присъствието на хора в сънищата – познати и непознати, близки и не чак толкова близки, живи и такива, които вече не са между живите не винаги има пряко значение. Доста често главните герои на нашите сънища ни се явяват като символ на нещо друго. В този случай е много важно да се отговорим на един много важен въпрос: Какво ни идва на ум, когато си мислим за този човек, с какво го асоциираме?

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата.