Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Понеделник, 03 Декември 2012 11:34

Пътят на мечтите

Думата мечта има старобългарски корен и означава „призрак”, „привидение”. На английски и на немски думата за мечта има също така и значение на сън. Но какво отличава мечтата от привидението и съня? Според мен това е енергията, която носи. Привидението и съня са продукти на нашата психична енергия, но мечтата освен с психична е натоварена и с творческа енергия. Тя носи в себе си енергията на осъществяването, на сбъдването.

Мисля, че беше на холандски думата мечта означава и търсене. Като един истински търсач, не мога да отрека, че има общи неща между мечтаене и търсене. И двете започват с излизанe извън зоната на комфорт, и двете са свързани с извървяване на непознати пътеки, и двете са свързани пряко с процеса на личностно развитие.

Не съм съгласна с това, че мечтите са за младите хора. По-скоро смятам, че човек остарява, тогава когато се откаже от мечтите си. Мечтите ни поддържат жизнени, те вдъхват онзи блясък в очите и трепет в сърцето наречен живец. Лично за мен няма нищо по тъжно от човек, който е изоставил мечтите си и понеже ми се иска до колкото е възможно това да се случва все по-рядко, ще ви кажа сега кои са знаците, че това започва да ни се случва, за да ги разпознаем и да си имаме едно на ум.

Първият знак е, когато започнем да се оправдаваме с липсата на достатъчно време. Толкова сме заети да правим това, което си мислим, че трябва, че забравяме нещата, които желаем.

Вторият признак е когато започнем да губим способността да виждаме и чувстваме извън стените на своето ежедневие. Когато тези, които мечтаят и изпитват вълнение и радост от своите мечти ни се виждат неразумни и шантави.

Третият признак е илюзотното спокойствие, тогава когато животът се превърне в неделен следобед. Това е моментът, в който смятаме, че вече ни е минало времето за велики дела и животът не бива да очаква твърде много от нас. Когато този момент настъпи, това вече е знак, че напълно сме се отказали от мечтите си и сме се примирили с посредствен живот. За нас борбата е приключила.

Но нима човекът е създаден за посредствен живот… аз не мисля така. За мен всеки е създаден и способен на велики дела. И за да не забравяме това сме измислили легендите и преданията, за да може все пак да достигат до нас историите за славни битки, храбри войни и смели мечти, за да възбудят в нас вълнението и копнежа по това да се бориш за истински ценното в живота. Мисля, че мечтите ни са най-ценните съкровища, които носим в душата си.

Вярно е, че светът и много неща в него са се променили. Днес тези битки не се водят на бойното поле, а вътре в нас. Борбата е между онази част от нас, която жадува за пътешествия, приключения и достигане до нови хоризонти и непознати земи, и онази част, която се страхува да излезе на вън, да изостави сигурността и да извърви пътя на промяната.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!