Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Събота, 22 Декември 2012 16:31

20 въпроса за намиране на себе си

 

Често в Училище за търсачи си говорим за това как да открием и опознаем себе си, как да разберем кои сме и да се чувстваме в себе си като „у дома”. Въпросите, които съм поставила по-долу са за всички онези търсачи, които са готови да отделят време и внимание да се концентрират върху себе си и да открият своите отговори водещи ги към осъзнаването на собствената същност.

1. Моето тяло – Какво виждам, когато се погледна в огледалото? Какво е моето отношение към моето тяло?

2.  Сексуална идентичност – На къде е насочено романтичното, емоционалното и сексуалното привличане? Към лица от противоположния, собствения или към двата пола?

3.  Моите силни страни – Кои са моите положителни качества, таланти, умения и любими занимания? Вярно е, че в нашата култура не е типично човек да говори за силните си страни, но без да сме наясно с тях, няма как да знаем какъв е нашия потенциал за справяне и успех в живота.

4.  Моите слаби страни – Кои са онези неща, които не ми се отдава да правя, какво не обичам да правя, какво не харесвам в себе си? Тази част може да се окаже не по-малко трудна от предишната. Да погледнеш на себе си честно и да се видиш такъв какъвто си с всички свои предимства и недостатъци се изисква смелост.

5.  Отношението ми към моите родители – Значима фигура ли са моите родители в моят живот? Какво е важно за мен – дали родителите ми да са част от всичко, което ми се случва в живота или предпочитам да стоят на страна? (Няма значение каква концепция ще изберете по отношение на своите родители. Важното е да имате ясна такава и в своят вътрешен психичен свят да сте в хармония с нея)

6.  Моето отношение към децата – Какво са за мен децата? Желая или не желая да имам деца? Аргументирайте се, защо желаете или не желаете да имате деца.

7.  Моето отношение към живота – Какво е за мен живота и как бих желал да го живея?

8.  Важните неща в живота – Кои са важните неща в моят живот?

9.  Моето виждане за добро и зло, правилно и погрешно – Идеята за добро и зло е в основата на формирането на личните ценности и възгледи.

10. Моята идея за Бог (Под думата Бог аз имам предвид не конкретно религиозно понятие, а идеята за по-висша космична сила) – Вярвам или не вярвам в неговото съществуване? Какво представлява за мен Бог?

11. Ролята на съдбата и късмета в моят живот – Всичко в моят живот ли е пред опредено от съдбата и късмета или зависи и от моят труд и усилия? Ако вярвате, че и двата фактора имат значение, то определете, кой с колко процента участва.

12. Моята идея за времето – Какво е за мен времето? Какво ми дава и какво ми взема времето? Как аз използвам своето време?

13. Моята концепция за парите – Какво е моето отношение към парите? Какви мисли и чувства намирам в себе си, по отношение на парите?

14. Моето отношение към загубата – Как гледам на загубата? Как се справям със загубите в моят живот?

15. Моята идея за работа – Какво място заема работата в моя живот? Какво значение и придавам? Как се чувствам по отношение на настоящата си работа?

16. Моята идея за почивка и забавление – Какво е мястото на почивката и забавлението в моят живот? Умея ли да си почивам ефективно? Какво ми носи забавление и ми помага да повишите тонуса и доброто си настроение?

17. Моята идея за успеха – Какво е за мен успеха? Как оценявам своите шансове за успех? Какво би ме накарало да се почувствам успял?

18. Моята идея за щастието – Какво е за мен щастието? Заслужавам ли да бъда щастлив? Какво ми пречи и какво ми помага да бъда щастлив?

19. Моята идея за любовта – Какво е за мен любовта? Какво място заема любовта в моят живот? Кои аспекти на любовта познавам? Какво ми носи всеки един от тях?

20. Моята мисия в живота – Каква е моята мисия в живота? Какво обичам да правя и съм готов да правя през по-голямата част от времето си? С какво мога да бъда полезен на себе си и на другите?

Още в тази категория: « Пътят на мечтите Промяната »

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Винаги бъди малко по - добър, отколкото е необходимо.