Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Сряда, 29 Януари 2014 09:48

Промяната

Има един парадокс, който наблюдавам от известно време. Този парадокс се състои в това, че хората искат промяна, но не желаят те самите да се променят. Искат да се променят обстоятелствата, искат да се променят околните, искат да се промени живота им, но ако може те самите да си останат същите.

И тук идва моето недоумение: Как с тези очи, които са свикнали да виждат само враждебност, несполуки и разрушения, можеш да видиш добронамереността, успехите и изграждането? Как с ушите, които чуват само упреци, обиди и оплакване, можеш да чуеш похвали, поощрения и позитивно споделяне? Как с това съзнание фокусирано върху липсата, можеш да направиш място на изобилието в живота си? Как като не умееш да цениш малките успехи и малките радости, ще съумееш да откриеш големите успехи и истинското върховно щастие?

Често цитираме Ганди, който е казал „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”, но много рядко се замисляме над тези думи. Много рядко си задаваме въпроса, ако наистина желая да променя живота си в определена посока, какво трябва да променя в себе си в тази посока?

Едно от нещата, които съм научила за промяната е, че тя винаги започва от вътре, никога от вън и най-важното НИКОГА ПОД НАТИСК ОТ ВЪН. Няма такава сила, която може да ви принуди да се промените, ако не желаете. Можете цял живот да търсите промяната вън от вас и да обвинявате външните обстоятелства за това, че не ви се случва. Много хора живеят така. При това си живеят добре по този начин. И ако на вас ви е добре така, да стоварвате вината за липсата на промяна на външните обстоятелства, не ви насърчавам да се променяте.

Но ако наистина сте готови да започнете желаната промяна от себе си, тогава се върнете към зададения по-горе въпрос „Какво трябва да променя в себе си, в областта, в която желая да настъпи промяна в моят живот?” След това си задайте въпроса; „Какво мога да направя сега по-посока на тази промяна?” – И го направете. Не го отлагайте или пренебрегвайте. Направете го СЕГА. Започнете пътят към желана промяна СЕГА.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Живей със страст!