Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Сряда, 29 Януари 2014 10:03

Какво означава да бъдеш честен със себе си

Позитивното случване започва с това да бъдеш честен със себе си. Желаната промяна, желаните неща и желаните хора ще ни се случат едва тогава, когато успеем да се пренаредим. А пренареждането започва с това да бъдеш честен със себе си.

Преди време бях прочела някъде, че честността изисква много смелост, но пък дава невероятна свобода. Така си е. Ако не беше толкова трудно да погледнем в себе си и да бъдем честни какво сме открили там, нямаше толкова старателно да си отглеждаме илюзии… да си ги храним, да си ги поддържаме и най-страшното да си им вярваме. Не казвам, че личните ни илюзии не са полезни, НАПРОТИВ. Та нали именно те ни спасяват от непоносимата болка и разочарование на нашето несъвършенство. Но за да се справим поне до някъде с нашите вътрешни дискомфорти и несъвършенства, трябва дръзнем да се откажем от илюзиите и да бъдем честни със себе си.

Как се случва на практика това? – Като спрем да обвиняваме, спрем да недоумяваме и спрем да разсъждаваме, „защо и как можа да ми се случи това”, а се запитаме „как се чувствам, когато ми се случва това?” и „Как се е породило у мен това чувство?”.

Всъщност да бъдеш честен със себе си означава не да се фокусираш върху препускащите мисли в главата ти, а в чувствата, които се утаяват в душата ти.

…И след това идва свободата. Свободата да избереш как да се чувстваш по отношение на това, което ти се случва. Защото това да мислим, че можем да променим другите или да контролираме ситуациите са едни от най-големите илюзии, които поддържаме. Единственото, което сме в състояние да променим е нашето отношение към това, което се случва. Но за да го променим първо трябва да го осъзнаем. А за да го осъзнаем, трябва да сме честни със себе си.

Още в тази категория: « Промяната Към по-добър живот »

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-добро.