Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Неделя, 20 Септември 2015 12:42

Една картина, много върпоси

Къде се намираш в картината на своят живот? - в центъра, периферията или често дори имаш чувството, че си извън нея и само наблюдаваш отстрани?

Познаваш ли добре пейзажът на целият си живот или само кътчето, в което се намираш в момента?

Пазиш ли спомени от пътеките, през които си минал? Уроците по пътя част ли са от твоят багаж? Имаш ли "под ръка" инструменти за справяне с житейските трудности? ... Или всичко ти е ново? ... Или винаги еднакво? Чакаш ли неволята? Или чакаш Съдбата? ... Или каквото дойде? И има ли значение какво ще дойде?... А какво си отива? А какво остава? ...

А ти къде си? Къде си в цялостната картина на твоят живот? - пред картината или вътре в нея? Кой участва в тази картина? Кой я рисува, за Бога? ... На Бог ли остави четките? А кой избира цветовете? Как се образуват нюансите, тоновете, полутоновете?... Избледняват ли? Има ли участъци от картината на твоят живот, които да са изсветлели, посивели...?

Реставрирали ли сте някога тази картина? ... И как въобще се реставрира живота?!? - може би като реставрираме този, който го живее?... Може би като реставрираме душата му?

А как се реставрира душа? Кой я реставрира? И най-важното - има ли смисъл да се реставрира?

ВАЖНО Е ДА СЕ ЗАПАЗИ АВТЕНТИЧНОСТТА. Да се отстранят бавно и деликатно наслояванията и замърсяванията без да се наруши замисъла. След това се освежават цветовете и им се помага да засветят със собственият си блясък.

Реставраторът не е художникът, не е Неволята, не е създателят. Той е просто откривателят на същността. Той не се подписва под произведението. Той му се наслаждава, когато се разкрива пред очите му.

Художникът е единственият, който има власт над цялата картина и това, което се случва в нея. Тази привилегия е отказана на персонажите и на реставратора. Четките и палитрата са в ръцете на художника. Той решава какво да замаца и в кой елемент да вложи душата си. Единствено той може да направи истински значимите промени и да превърне платното в шедьовър, на който да се наслаждава, с който да се гордее, който му е еднакво приятно да наблюдава "от вън" и "от вътре", където може да се разхожда дълго и с усмивка, където може да кани персонажи, да споделя различни цветове, ... а при нужда да се обърне към реставратор :)

 

Радост Николова

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Чудесата са там, където вярват в тях и колкото повече вярват, толкова по-често се случват!