Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Петък, 09 Декември 2016 18:50

Как се създава реалност

Реалността не е статична даденост. Тя се оформя от нашите вярвания, мисли, правила и очаквания, към себе си, към другите и към бъдещето. Първото пряко проявление на нашият психичен свят са ежедневните ни навици. Ако навиците са подчинени на позитивни вярвания и реалистични очаквания, те са продуктивни. В случаите, в които зад тях стоят негативни мисли и чувства, и мрачни прогнози за бъдещето, тези навици се превръщат в дисфункционални или безмислени ритуали. Постоянството е важно за успеха, но не може да има успех с грешна нагласа. За това едни от най-успешните хора в света знаят, че създаването на желаната външна реалност започва от пренареждането на вътрешната реалност. Именно за това ежедневните действия и ритуали не трябва да бъдат просто рутина или копирани от книги за личностно развитие, а внимателно изградени съобразно личните вярвания, потребности и стремежи. Трите основни компонента са:

 

  1. Себереализацията  - продукт на вярванията ни за самите нас. Успехът е много хубаво нещо, но той е невъзможен без да вложим в него себе си. Ние сме си най-големия ресурс по пътя към успеха. Няма как да бъдем просто странични наблюдатели. Именно за това следващия въпрос ни го задават още от най-ранна детска възраст: Какъв искаш да станеш, когато пораснеш? Как изглежда в твоите мечти твоят Идеален-Аз? След като имате отговора на този въпрос е много важно да си отговорите и на следващия: Защо искате да станете това? Защо искате да бъдете този човек? След това ще ви бъде лесно да изградите навиците, да откриете действията, които ще ви помогнат да се превърнете в него.
  2. Средата - функция на нашите вярвания за другите. В каква среда искате да се развивате? Какви хора искате да имате в своето обкръжение? Защо са ви нужни точно те? Какво можете да направите, за да имате такова обкръжение? Тази част е много важна, защото човек не е остров. Ние сме социални животни и една голяма част от нашите потребности се реализират чрез общуване с други хора. Освен това средата пряко влияе на нашата оценка за самите нас, на себереализацията ни, на вярванията за бъдещето и на поставените цели и стремежи. Важно е да си избираме среда, която провокира в нас позитивни вярвания и оценки, а не негативни.
  3. Успехът -  позитивните вярванията за бъдещето. Какво е за вас успехът? Какъв точно успех искате да постигнете във всяка една сфера от вашия живот - здраве и физическа форма, щастлива връзка, добри приятели, успешен бизнес, лично време и др. ? Защо го искате? Защо за вас е важно да постигнете това? Какви навици е нужно да развиете, за да постигнете успех във всяка една сфера на вашия живот?

 

Пример:

  1. Вашето Идеално-Аз е един енергичен и позитивен човек. Искате го, защото вярвате, че това ще ви накара да се чувствате добре и да живеете пълноценно. Какво можете да направите? Първо да си създадете навика да държите фокуса в позитив и ако го уловите, че се е преместил, да го върнете обратно. Второ да откриете онези дейности, които ви зареждат с тонус и енергия и да ги включите в своето ежедневие. Ако държите достъпно силно "Защо ви е важно това?" няма да оставите място на извиненията да се наместят в главата ви и да ви съботират.
  2. Вие искате да бъдете заобиколени от позитивни и надъхани хора. Искате го, защото така ще поддържате и своята мотивация висока. Какво можете да направите, за да откриете тези хора, да създадете тази среда, да поддържате желаното обкръжение? Прегледайте обстойно настоящите си контакти и проучете възможността да получите желаното сред тях. Търсете извън настоящите си граници. Посещавайте събития, обучения или се включете се в различни инициативи. Използвайте пълноценно ресурсът на online пространството - социални мрежи, форуми, лични блогове (може да си създадете и вие такъв).
  3. Успехът за вас означава да излезете от шапката на корпорациите и да се реализирате като свободен агент. Искате го, защото вярвате, че това ще ви даде чувство на свобода и повече възможности. Какво можете да включите като действие в своят ден, което да ви помогне да осъществите този успех? - визуализация, четене на книги, обучение, проучване, планиране, създаване на ваш продукт и др. Важно е да откриете действията и навиците, които ще изградят вашия успех.

 

Това беше просто един пример, за да ви покажа как можете да използвате концепциите си за себе си, другите и бъдещето за изграждане на добри навици. Отделете си време да напишете своите. След това действайте!

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Любовта е като вятъра - не можеш да я видиш,но можеш да я усетиш.