Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Събота, 14 Януари 2017 16:36

Възможности на онлайн консултирането

Вярвам, че живеем в свят, в който има изобилие от възможности. Съвсем закономерно и възможностите за психологична помощ стават все повече и повече. Днес ще ви запозная с една от тях, а именно онлайн консултирането. Различните области на консултиране - бизнес, личностно и духовно развитие, здравни грижи, хранене, отглеждане на деца, финанси и др. предлагат и вариант за онлайн консултиране. В тази статия аз ще се спра само и единствено на психологичното онлайн консултиране, т.е. онлайн консултирането като вариант за психотерапия.

При онлайн консултирането разликата е в начина, по който се предоставя услугата, а не в нейното качество. Обикновенно се осъществява чрез някое от приложенията за видео разговор. Срещат се и варианти на чат в реално време и консултиране по имейл. Онлайн консултирането може да бъде допълнение или алтернатива на традиционното консултиране в кабинет. Консултациите се осъществяват със същата честота както тези в офиса на психолога, с предварително записан час (по възможност всеки път в един и същи час). Структурата на сесиите е идентична като продължителност и начин на протичане. Опитът до момента показва, че изграждането на терапевтична връзка и добър терапевтичен процес между клиент и терапевт зависи много повече от мотивацията на клиента, професионалните годности на терапевта и личностните характеристики и на двамата, отколкото от пространството, в което се осъществява терапията. Изследвания с Когнитивно-поведенческа терапия, в която и аз съм школувана, показват еднакъв напредък при клиентите в традиционна и онлайн терапия с лек превес на онлайн консултирането при едни и същи психични разстройства. Това може би е най-съществената причина в последните години все повече хора да предпочитат онлайн консултирането пред консултирането в кабинет. Друго предимство е, че така имате по-голям избор от възможности за терапевт, без да се ограничавате от населеното си място или да се налага да пътувате за всяка сесия. Онлайн консултирането е изключително подходящо, за хора, които живеят чужбина, където предлаганата психологична помощ е на език различен от майчиния. Избирането на онлайн консултант от родината преодолява не само езиковите, но и културалните различия. За българите живеещи извън територията на нашата страна онлайн сесиите се оказват и икономически по изгодни от тези предлагани в кабинетите на местните терапевти.

В началото, когато започва да се използва платформата на скайп като инструмент на психологичното консултиране на жаргон са наричали тази форма на терапия "терапията на заетите хора", защото е била избирана от хората на бизнеса, които не могат да си позволят да напуснат своите работни места, за да отидат на терапия. Изследванията показват също така, че онлайн консултирането регистрира по-редовно присъствие на сесиите, в сравнение с офис базираната терапия. Консултациите в кабинет се отменят по-често, а това от своя страна дава негативно отражение върху качеството на терапевтичния процес и стабилизирането на постигнатия напредък.

Може би тук е мястото да подчертая, че горепосочените изследвания се отнасят за терапия проведена от сертифициран психолог-консултант. Какво означава това? Консултантът трябва да притежава магистърско ниво по Психология, допълнителна квалификация за психолог-консултант и/или преминато обучение в някоя от терапевтичните школи. Някой психиатри и клинични психолози също придобиват допълнителна квалификация за психотерапевти. Бихте могли да направите и такъв избор за онлайн консултант.

В кои случаи е подходящо онлайн консултирането? Онлайн терапията има висока ефективност при тревожни и депресивни разстройства, стрес (в личния живот и в работата), житейски проблеми, трудности във взаимоотношения, трудности при вземане на решения, ниска самооценка, справяне със скръбта от загуба на близък, разстройство на съня и др.

В кои случаи онлайн формата на психологична помощ не е подходяща? Консултирането през интернет не е подходящо за хора с психотични симптоми, суицидни идеи, тежка форма на хранителни разстройства, зависимости.

И накрая да обобщя. Онлайн консултирането ви дава достъпна и качествена психологична помощ, в удобно за вас време, независимо от това къде се намирате. Имате по-голям избор на терапевт и в същото време по-голяма дискретност. Онлайн консултирането ви осигурява същото качество на терапевтичния процес като терапията на живо, но ви спестява време, а в някой случаи и пари.

И един плюс, който съм открила в своята работа. На мен лично възможността да правя онлайн сесии ми носи много по-голямо удовлетворение като психолог-консултант, защото така мога да бъда полезна на много повече хора.

Като за финал бих искала да ви кажа няколко думи за мен. Казвам се Радост Николова и съм психолог-консултант. Завършила съм магистратура Приложна Психология. След това Следдипломна квалификация "Психологично консултиране при възрастни" и успоредно с това съм преминала обучение за консултант в Когнитивно-поведенческата терапия. Имам опитност както в онлайн консултирането, така и в консултирането на живо.

Ако смятате, че мога да ви бъда полезна, на вас или на ваш близък, свържете се с мен по един от долупосочените начини:

тел: 0887 147 186

e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

skype: zla7oronka

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Никога няма да имаш щастливо утре, ако нямаш щастливо днес!