Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Вторник, 14 Февруари 2017 10:45

Ползите на груповата терапия

Здравейте, аз съм Радост и съм пристрастена към групи! Laughing
... често започвам своето представяне по този начин. Защо? Защото изключително много харесвам това, което се случва в терапевтичната група като преживяване, като процес и като цялостна трансформация. Нещо, което няма как да се случи и да се преживее в индивидуалната терапия. Именно за това групите са оказали голямо влияние в личностното ми развитие и в професионалния ми път.

Днес ще споделя с вас ползите от терапевтичните групи, както и уменията, които могат да се научат в тях.

Както знаем, "човек не е остров". Той е "социално животно" и групата е от съществено значение за пълноценния му живот. Предпоставка е не само за социалното функциониране, но и за осъществяването и развитието на психичния живот. Защото групата не е просто механичен сбор на нейните участници. Тя е много повече от това. Така както часовникът е много повече от съставящите го части - никоя от тях не е предназначена да показва времето, но заедно успяват да го постигнат.
Може би за това едно от най-важните неща, които групата дава на своите членове е чувството за принадлежност - да си част от нещо по-голямо, от общност.

Следва удовлетворението на потребностите от разбиране и подкрепа. В това отношение групата често е контра пункт на критикуващата и изискваща външна среда и на високата лична критичност. Развива се умение да бъдем повече приятели и по-малко критици на самите себе си, както и да намираме подкрепа от външния свят за важните моменти от пътя на нашия живот.

Още в началото на включването в групата, всеки участник се учи да си поставя реалистични очаквания за себе си, за другите и за бъдещето. Започва се с това, какво очаква от групата, от останалите членове, от водещия, от предстоящите случвания, от това какво ще получи и какво ще се наложи да даде на групата. Често участниците влизат с нереалистични очаквания в груповия процес и една от първите задачи на водещия е да ги оразмери с реалността. Една дама преди време ми каза "Очаквам от теб чудеса и съм днес тук, заради това.". Моят отговор бе, че това са твърде високи и нереалистични очаквания към мен и нека, ако това все пак ни се случи да бъде бонус, а не основна цел. След това преформулирахме нейните очаквания в нещо по-реалистично. Умението да се осъразмеряват очакванията с възможностите на ситуацията и/или хората, към които са насочени е нещо, което може да се използва във всяка една сфера от живота - семейство, работа, приятелски кръг и др.

В групата човек може да изучава по-добре себе си, защото може да се огледа в останалите членове като в рефлекторно огледало и да получи обратна връзка не само от терапевта, но и от всички останали. Гледните точки се увеличават значително, а с тях перспективите и възможностите. В този аспект групата е един от най-добрите начини да се научи умението за мислене в алтернативи - да се допуснат различни обяснения за случващото се, а не прибързано да се избира първото появило се в ума и да се приема за абсолютна истина.

Групата е защитена среда, свободна зона, в която човек може свободно да изразява себе си, да приема и дава обратна връзка. Развива се годността да изразяваме себе си, вместо да се прикриваме и премълчаваме, както и да го правим по начин, по който това няма да засегне други участници в ситуацията. Научава се умението да се дава обратна връзка без критика и да се получава без обида.
Всяка една група, включително и групите за интереси (в които се очаква да влизат участници по сходства), развива умения за комуникация и разбиране на различните от нас. Това невероятно много разширява светогледа, обогатява личния опит и създава предпоставки за по-пъстър и пълноценен живот.

В групата се развиват умения не само за интелектуално разбиране на възгледите на другите хора, но и емоционално разбиране на тяхното преживяване. Едно от най-ценните умения от групите е емпатията т.е. емоционалното свързване. А това няма как да се случи, ако не се познава собсвения емоционален свят. За това емоционалната грамотност присъства като елемент на обучение във всяка една от групите, които аз водя.

Освен да се свързват с другите и със себе си, в групата участниците се учат постоянно да тестват реалността, да я откриват, да я отсяват от илюзиите и заблудите и да поддържат добра връзка с нея.
Мисленето в алтернативи и разпознаването на емоциите са ценни умения, но още по-ценно, е когато човек се научи да прави връзката между тях, да разбере как неговите мисли и интерпетации за случилото се определят начина, по който се чувства и как различните обяснения отключват различно емоционално преживяване. Тези постулати са в основата на Когнитивно-поведенческата терапия и се разглеждат и в индивидуална терапия, но в група се научават по-добре по няколко причини: когато се погледне от страни в другия се разбира по-добре, чуждия опит може да предизвика лично прозрение, групата спомага много за откриването на грешките в мисленото и осъразмеряването на емоционалната реакция.

Следващата полза от групите е оценката на ефективността на стратегиите за справяне, научаването на нови посредством споделянето на опит от всички участници и генерирането на решения, изпробването им в защитената среда на групата, както и насърчаването да се приложи наученото в реални житейски ситуации. Специфични такива умения са ефективно справяне с междуличностните отношения, решаване на проблеми, житейски умения, асертивност и др.

Групата учи и на това човек да си отделя време и пространство за осъзната работа върху личностното си развитие и вглеждане в себе си.

И не на последно място, когато участниците успеят да се свържат на емоционално ниво и да създадат общ процес, групата придобива душа и тази групова душа коресподира по начин, който не мога да опиша с душата на всеки един и го зарежда. Дори и само заради това, групата си струва да се преживее.

… Да, предполагам, че стана ясно защо обичам да участвам в групи, но какво всъщност означава за мен да ги създавам и водя? Ще ви отговоря с един цитат от майка Тереза „Ти ще ги учиш да летят,но те няма да поемат твоя полет....Ще ги учиш да мечтаят,но те няма да имат твоята мечта....Ще ги учиш да живеят ,но те няма да имат твоя живот....Но във всеки полет,всяка мечта и през целия им живот ,ще остане дирята от твоето присъствие.“ И под твоето визирам повече присъствието на групата, а не моето лично, защото в нея ние заедно се учим да летим, мечтаем и живеем, и всеки се научава да го прави по своя собстен начин.

П.П. Ако и на вас ви се лети, мечтае и пътешества, и обичате групите поне на половина колкото мен, можете да изберете някоя от груповите програми на Училище за търсачи, която най-точно да пасва на вашия път и вашите нужди точно в този момент ТУК.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Когато търсиш, следвай светлинката, която струи от душата ти.