Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Понеделник, 08 Май 2017 19:28

Какво представлява себерефлексията?

Себерефлексията означава не просто да колекционираш грешки, а да осъзнаваш уроците, които се крият зад тях. След това да не забравяш какво си научил, защото ситуациите в живота се повтарят не само докато си научим уроците, а докато преминем успешно проверката. Можеш ли, когато се налага, да бръкнеш в торбата с опита, да извадиш и използваш това, което ти е нужно? Ето това е себерефлексията и днес ще разкажа малко повече за нея.

За мен себерефлексията е част от еволюцията на човешкото съзнание надграждайки инстинктите и автоматизираните процеси. Тя е доказателство за нашата осъзната природа. Способността не просто да действаме (да отговаряме на стимула), но и да разбираме какво ни се случва и в следствие на това разбиране да избираме своят отговор.

Себерефлексията е умението да се наблюдаваме, да можем да се погледнем от страни (или да надникнем дълбоко в себе си) и да си дадем сметка какво ни движи и на къде. Да си дадем сметка за своето собствено преживяване на реалността и за чувствата, които то поражда у нас. Да можем да проверим своята адекватност, годности в настоящия момент и ефективност на стратегиите за справяне.

Себерефлексията е свързана не само с придобиване на знания за самите себе си, но и за собствения ни живот. Тя е умението ни да учим и да прилагаме наученото в подходящия момент. Себерефлексията е свързана с това да поемем отговорност за живота си. Да си дадем сметка как ние самите сътворяваме собствената си реалност. Себерефлексията е здравословната доза себекритичност - "Помага ли ми това, което правя?", "Приближава ли ме към целта ми?", "Нужно ли е да направя някакви промени?"

По-надолу в тази статия, ще ви предложа няколко примерни въпроса, които биха ви помогнали да развиете своята себерефлексия.

  1. Как се чувствам в настоящия момент емоционално и какви сигнали ми изпраща моето тяло? - ЗАПОМНЕТЕ - тялото и чувствата никога не лъжат. Умът е подвластен на заблуди, но душата и тялото - НЕ. За това, когато търсите своята истина, се вслушайте в тях.
  2. Къде се намирам в своят път и харесва ли ми тук? - ПРОВЕРКАТА на настоящото ни местоположение е изключително важно нещо. Често в своята забързаност, в ангажирането със задачи, в разпиляването в различни посоки или просто в "пускане по течението", се оказва, че човек се е озовал на място, на което не би желал да бъде. Оказва се, че се е отклонил значително от първоначално избраната дестинация. Понякога се оказва дори, че се е изгубил.
  3. Какво искам за себе си? Къде искам да бъда? Какво искам да постигна? Как искам да се чувствам? Ако не ви харесва къде сте се озовали в настоящия момент или на къде сте се запътили, сменете посоката. Разберете какво наистина искате и тръгнете на там. Хубавото на този живот е, че във всеки един момент можем да променим посоката, в която пътуваме. Промяната винаги се намира на едно решение разстояние.

Надявам се да съм ви била полезна по пътя на себепознанието!

Ваша:

Радост

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Не гледай лошата страна на нещата-тя винаги си е там.