Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Понеделник, 15 Януари 2018 12:16

Историите, които разказваме

Нашият живот, това са историите, които разказваме (дори и само в главата си). Те не са статични като напечатани думи на лист хартия, а динамични като сънища и фантазии движещи се из нашето съзнание, променящи се, придобиващи различни краски и смисъл.

Каква е нашата история зависи от това кой ни пита, в какъв момент и в какво настроение ни е заварил. Важно е също така на какъв етап от развитието на историята идва въпроса - дали преди или след като се е случила; дали е в началото, в средата или в края; дали е в процес на развитие, на случване или е достигнала до задънена улица.

Историите никога не са обективна реалност. Те винаги са малко или много нашата украсена измислица за това, което предстои, е или ще бъде. Дават ни информация не за случващото се, а за преживяването ни за него.

Историите са нашият вътрешен регистър на възприятия, обяснения, усещания, чувства, фантазии и желания, взети и не взети решения, и стратегии за справяне. Информират ни как функционира нашият ум, какви значения сме склонни да придаваме на събитията, какво помним и как го помним, какво сме склонни да забравяме, какъв е нашият опит и как сме склонни да го прилагаме, каква е тенденцията в нашия емоционален свят и как се свързваме с другите и с техния емоционален свят.

Историите са ценен инструмент в нашия живот. Те ни помагат да свържем отделните части в едно общо цяло, да открием смисъла, да се почувстваме свързани с някого (дори и да е със самия себе си) и съответно да се чувстваме по-малко самотни.

Как можем да използваме историите? Като ги преразказваме така, че да започнем да се чувстваме добре в тях. И след това запазим тази версия в съзнанието си, изтривайки всички останали каращи ни да се чувстваме зле работни варианти.

Може би някой от вас ще се възпротивят на това място с аргумента, че това не е реално и е просто една илюзия. Всичко е малко или много илюзия, мили Търсачо. Защо тогава да не избереш илюзия, която те прави щастлив?...

И така, каква е твоята история? Разкажи я още веднъж, само че този път опитай да се наместиш комфортно в нея. Бъди си у дома. В крайна сметка това е историята на твоя живот.

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Вярвай, че ще успееш и наполовина си успял.