Училище за търсачи

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.
Именно това правят нещотърсачите." - Пипи Дългото Чорапче
Понеделник, 07 Ноември 2011 17:42

Социални роли

Животът е един театър, а всички ние сме актьори. Всеки ден ние играем роли. Играем си на възрастни, на родители, на съпрузи, на професионалисти, на приятели, на какво ли още не. Но защо ни е всичко това? Изисква ли го някой от нас? И ако е така, защо ние се съгласяваме? На тези въпроси ще се опитам да дам отговор в тази статия.

Думата „persona“, която на латински означава личност първоначално е означавала  - маска. Може би животът ни прилича на маскен бал и маските са необходими за да бъдем допуснати до това събитие. Но кой е домакинът изискващ този дрескод? Кой е наложил маските като задължителни? Това е обществото, в което живеем.

Отношенията между хората не се появяват по случаен начин, а следват определени социални концепции, които до извесна степен са сходни със сценария на театрална пиеса. За всеки социален сектор, в който се изявяваме ни е нужна различна роля. Към всяка отделна роля има различни изисквания и норми. Тези норми са вид форма на контрол над нашето поведение. Ролите съществуват независимо от хората, които ги играят. Те служат като мост между индивида и обществото. Може да се каже, че ролите са предписание за взаимоотношенията ни с другите хора. Те представляват крепежа на социалната ни система. Тъй като стабилността на обществото е важна, хората са внимателно обучавани, кое е приемливо и кое не е. Да се отклониш достатъчно от собствената си роля, означава да си навлечеш социални санкции. След като всичко това е строго дефинирано, защо тогава не се оплакваме и не се бунтуваме? Защото през по-голямата част от времето ние самите желаем точно това. Всеки човек иска да е част от някаква социална група, искаме ролите, които обществото ни е разпрелелило и искаме да играем по правилата.

Към всяка роля, която играем има определени изисквания. Те наподобяват изискванията към свободно работно място в някоя организация – пол, възраст, опит, личностни качества и др. В края на краищата, ако животът е театър и всички ние играем роли нормално е да има кастинг за тях. Стараем се да отговорим на очакванита и да докажем, че сме най-добрите за тази роля.

Хората играят не само една роля през живота си, а имат цял репертуар. Хубаво е когато отделните роли са в хармония, но се случва и те да са в конфликт. Всеки човек трябва да намери баланса сам за себе си. Да се опита да оправи възникналите противоречия още в самият им зародиш. В противен случай има опасност конфликтът на ролите да се пренесе и да довене до вътрешен конфликт за личността.

Когато кажат, за някой актьор, че се е вживял в ролята си, това е добре, но когато ролята заживее в него това вече никат не е. Възможно е хората да ограничат себе си до определена роля и да поставят знак за идентичност между собствената си личност и дадена роля. Това води до стагнагнация и спиране на личностното развитие.

Ролите не представляват статичен сбор от поведения. Хората изграждат ролите, които играят. Те внасят собствена идентичност, убеждения, умения и талант в ролите си.

Не винаги обаче изискванията към дадена роля са ясни и конкретни. Когато очакванията към дадена позиция са непълни или неопределени това води до безпокойство и дискомфорт. И точно на това място човек трябва да се пребори със страха си да зададе въпрос, да потърси изясняване на ситуацията и конкретизиране на изискванията.

Понякога очакванията към ролята се оказват твърде високи за личността. Тя не може да отговори адекватно и се получава ролево претоварване. Тук както и при физическото  и емоциално претоварване съветът е – Починете си! След това преценете дали можете да промените нещо в ситуацията и най-важното, дали това е лъжица за вашата уста?

Не забравяйте, че независимо, че на маскен бал трябва да се ходи с маска, зад нея трябва да си останете Вие. Необходимо е да се съобразяваме с нормите на обществото, но не и да се отказваме от себе си. Ако дадена роля е в конфликт с нашите ценности и разбирания за света, ами значи този роля не е за нас. Тя е за някой друг, който отчаяно се опитва да стигне до нея и се явява на всеки кастинг където се играе тази пиеса. Защо да го лишаваме, от неговата мечта, щом това е нещо, което нас ни прави нещастни?!!

Facebook

Абонамент за новини

Име:
Email:


Online консултиране

Повече информация ТУК

Съвети

Няма непревземаеми крепости, има лоши стратегии!